15 Şubat 2014 Cumartesi

Derleyici(Compilier) Nedir? Ne işe yarar?


Programlama dili

Mikro işlemcileri kullanmanın daha etkin yolları aranmış, ve çözüm olarak üst düzey kavramları ifade etmeye elverişli programlama dilleri geliştirilmiştir. Bu dillerin donanım kaygıları olmadığı için, özellikle kullanım kolaylığı ve ifade gücü gözetilerek tasarlanmışlardır. Programlama dilleri insanlara uygun dillerdir ve çok kabaca konuşma dillerine benzerler:

if (ortaya_kağıt_atılmış_mı()) {
   oyun_kağıdını_göster();
}
Buna rağmen, programlama dilleri çok daha sıkı kurallara sahiptirler.

Programlama dillerinin bir sorunu, anahtar sözcüklerinin geleneksel olarak İngilizce olmasıdır. Neyse ki bunlar kolayca öğrenebilecek kadar az sayıdadır. Örneğin if'in "eğer" anlamına geldiğini bir kere öğrenmek yeter.

Derleyici(Compilier) Nedir? Ne işe yarar?



En basit tanımıyla insanların anladığı programlama dilini mikro işlemcinin diline yani makinenin anlayacağı dile çevirmeye yarayan yazılımlardır.Derleyicilere aracı gözüylede bakabiliriz.Tercüman desek hiç te yanlış bir ifade kullanmış olmayacağız herhalde.

Derlemeli dil

Bu gibi dillerde yazılan programın çalıştırılır hale gelmeden önce derlenmesi gerekir. Bu yöntem çok hızlı çalışan programlar üretir; ama programı yazmanın yanında bir de derlemek gerektiği için, program geliştirme aşaması daha külfetlidir.

Aynı nedenden dolayı ve genel olarak, derlemeli dil programlarındaki hatalar daha program çalışmaya başlamadan yakalanabilirler.

D, derlemeli bir dildir.

Yorumlamalı dil

Bazı programlama dilleri derleyici gerektirmezler. Bu gibi dillere yorumlamalı dil denir. Yorumlamalı dillerde yazılan programlar derlenmeleri gerekmeden hemen çalıştırılabilirler. Bu dillere örnek olarak Python, Ruby, ve Perl'ü gösterebiliriz. Derleme aşaması olmadığı için bu diller program geliştirmeyi çabuklaştırırlar. Bir sakıncaları, her çalıştırıldıklarında program metninin baştan taranmasının ve makine kodu karşılıklarının çalışma zamanında bulunmasının gerekmesidir. Bu yüzden, yorumlamalı dillerde yazılan programlar derlemeli dillerde yazılan eşdeğerlerinden genel olarak daha yavaş çalışırlar.

Genel olarak, yorumlamalı bir dilde yazılmış olan bir programdaki çok çeşit hata ancak program çalışmaya başladıktan sonra yakalanabilir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder